עליה לתורה

עליה לתורה היא חלק חשוב בחגיגת בר המצווה. בשבת שלאחר חגיגות בר המצווה, חתן המצווה מבקר בבית הכנסת ועולה לתורה. עליה לתורה משמעותה הוצאת ספר התורה מארונו, פתיחתו במקום נכון וקריאה בתורה על פי כל החוקים וההלכות. בכל שבת אנשים עולים לתורה וקוראים פסוקים מן התורה. בראש ובראשונה הכהן עולה לתורה ואחריו עולה בן למשפחת הלויים. לאחר מכן ישנם אנשים שיש להם זכות מיוחדת לעלות לתורה, אנשים המציינים אירוע מיוחד בשבוע זה כמו יום זיכרון, חתונה וכמובן בר מצווה. חתן בר במצווה מצטרף לשאר העולים לתורה, מתעטף בתלית לבנה, עולה לתורה וקורא את הפסוקים שאותם למד מראש.
מה צריך ללמוד לפני שעולים לתורה?
עליה לתורה היא אחריות רבה ולפני שחתן בר המצווה עולה לתורה, עליו לקחת שיעורים פרטיים מרב שילמד אותו אודות טעמי המקרא והקריאות המיוחדות שנמצאות בפסוקים שעליו להקריא. השיעורים עשויים לקחת כמה חודשים ולכן כשתאריך בר המצווה מתקרב, צריך להתחיל להתכונן. רק הכנה רבה ותרגול מראש יבטיחו כי הטקס יעבור בצורה חלקה ומכובדת וכי חתן המצווה יזכה בחוויה מעשירה ורוחנית שלא ישכח לעולם. לפניכם הדברים שעל הנער ללמוד לפני עלייתו לתורה:
• להניח תפילין – כאשר הנער מגיע לגיל המצוות, עליו ללמוד כיצד להניח תפילין. טקס בר המצווה כולל בתוכו הנחת תפילים שלעתים גם מלווה בקריאה בתורה. מדובר בטקס לא פשוט ולכן יש ללמוד מראש כיצד מניחים תפילין בצורה נכונה.
• טעמי המקרא – טעמי המקרא הם סימונים על המקרא שמהווים מעין מערכת תווים המנחה את הקוראים כיצד יש לקרוא נכון את הפסוקים, אילו מילים ואילו הברות להדגיש. מכיוון שספר התורה נכתב ללא סימני פיסוק או ניקוד, חשוב להכיר את טעמי המקרא ואת המילים שנכתבות בצורה שונה ממה שהן נקראות. טעמי המקרא נבדלים על פי המוצא של הקהילה בה נקראים בתורה, נוסח ספרדי, אשכנזי או מרוקאי.
• קטע הקריאה – כל חתן מצווה קורא קטע קריאה מסוים בעת העלייה לתורה. קטע שמורכב ממספר פסוקים, אותו עליו לשנן היטב, ללמוד לבטא בצורה נכונה וכמובן להבין אותו לעומק.

Comments are closed.